torsdag 17. januar 2008

Trebit fra Noas ark i Halden

Dette skriver Halden Arbeiderblad, les hele artikkelen her: http://www.ha-halden.no/artikkel.asp?Artid=175768

- Jeg er en av bare tre personer i hele verden som eier en bit av arken, sier Bærby. Han viser fram en steinlignende gjenstand, som han forteller er en bit forsteinet laminert tre fra arken. Den fant han under et besøk i september i år på stedet øst i Tyrkia, hvor noen hevder at restene av arken ligger.

Hva er Noas ark? Noas ark er i følge Bibelen den farkosten som Gud befaler Noa å bygge for å redde familien sin og en rekke dyr fra Syndfloden. Ifølge Første Mosebok støter arken på grunn på fjellet Ararat. I det østlige Tyrkia finnes det et fjell med dette navnet. Det har vært mange ekspedisjoner dit for å lete etter rester av arken. I 1994 hevdet tyrkiske myndigheter at arken var funnet på Al Judifjellet rundt 20 kilometer fra Ararat mot grensen til Iran. Man hadde undersøkt en uregelmessighet i form av et skip som var funnet der på 50 og 60-tallet. Båtformasjonen var på størrelse med det som oppgis som målene til Noas ark i Bibelen, Lederen for ekspedisjonen, en ikke-religiøs ekspert i skipsvrak, amerikaneren David Fasold, mente at radarundersøkelser viste de fossiliserte rester av arkens øverste dekk. Andre vitenskapsmenn mener det er snakk om en naturlig formasjon som skyldes at leire har blitt presset oppover og tilfeldigvis har fått båtform.

Fikk frysninger. Harald Bærby på sin side er ikke tvil om at arken er funnet. - Men er det lovlig å ta med seg en bit av arken fra Tyrkia til Norge? - Det er ikke lov til å grave der, men det som ligger oppå bakken kan du ta med, sier Bærby. Han har vært personlig kristen i 41 år, men det var ikke før i 2002 at interessen for bibelsk arkeologi tok av.