fredag 7. desember 2007

Dronning Helenas palass funnet i Jerusalem

To gater i sentrum av Jerusalem har fra i dag av fått en ny konkret mening for byens innbyggere. I Monfaz-gaten og Dronning Helena-gaten har arkeologer gravd ut et stort palass, hvor dronning Helena og en av hennes sønner, Mofaz, skal ha levd for over 2000 år siden.

Bygningen ble avdekket under en parkeringsplass, utenfor Gamlebyens murer, i det området som betegnes som Davids by. Lederen av den arkeologiske ekspedisjonen, dr. Doron Ben-Ami, fra Den israelske Oldsaksmyndighet, sier at bygningen sannsynligvis har vært bebodd av dronning Helena.
I bygningen var det lagerrom, værelser til beboelse, og rituelle badeanlegg. Ifølge Ben-Ami er bygningen den største og flotteste i dette bykvartalet, som hadde mange fattige beboere. Den jødisk-romerske historikeren, Josefus Flavius, som detaljert har beskrevet datidens Jerusalem, skriver at kun én velstående familie bodde der - dronning Helena og hennes familie.

Om Helena vet vi, ifølge Josefus, at hun var fra en kongelig slekt som hersket over Adiabene - et kongerike i den nordlige delen av nåtidens Irak. Hun konverterte til jødedommen sammen med sin familie, og dro på pilegrimsferd til Jerusalem for blant annet å ofre i tempelet, i begynnelsen av det første århundret e.Kr.

http://idag.no/aktuelt-oppslag.php3?ID=13830